Cannoli, un desert crocant din Sicilia

Posted by Laurentiu Mata on

Cannoli reprezinta un desert originar din Sicilia si au devenit un simbol al acestei regiuni. Cuvantul provine de la „cannolu” care se traduce „tub mic”. Cannoli isi au originea in Emiratul Siciliei, stat islamic care a existat pe insula Siciliei in perioada 831- 1072. Prajitura de atunci, extrem de populara in randul populatiei islamice, era formata din tuburi de aluat prajite si umplute cu diferite compozitii dulci.

Cannoli, la singular cannolo, sunt prajituri faimoase siciliene, realizate dintr-un tub din aluat umplut cu crema pe baza de ricotta. Desertul era consumat pana acum ceva vreme doar la sarbatorile de Carnevale, adica de Lasata Secului. Fiind foarte apreciate, in prezent sunt facute in orice perioada a anului, depasind de mult granitele Siciliei, cucerind cu asalt intreaga lume.

Primul care a mentionat un desert asemanator a fost Cicero, care a afirmat ca, in perioada in care a fost quaestor in Sicilia a gustat un „tubus farinarius, dulcissimo, edulio fost lacte factus”.

Insa, una din cele mai posibile teorii privind inventia desertului cannoli sustine ca prajitura ar fi aparut in perioada in care Sicilia era ocupata de catre arabi, la Caltanisseta ( Castelul doamnelor ) pregatita special de catre nevestele ce compuneau haremul emirului sarazin.

In volumul Siciliani a Tavola din 1970, Alberto Denti di Pirajno afirma faptul ca desertul a fost realizat pentru prima data la manastirea de la Caltanisseta. Acesta mentioneaza ca, „cannoli nu este un dulce crestin, varietatea aromelor si fastul compozitiei tradeaza o indubitabila origine musulmana”, si ca, exista posibilitatea ca unele dintre favorite, convertite la crestinism, sa fi fost refugiata la manastire si a adus, printre altele, si reteta de cannoli.

Umplutura era initial pregatita din ricotta de oaie, data prin sita, indulcita si amestecata cu fructe confiate, apoi parfumata cu apa de flori. Timpurile moderne insa, au impus folosirea ricottei de vaca, pentru o savoare neutra, dar se mai folosesc si alte creme, ca cea de vanilie sau de ciocolata, iar topping-urile fiind numeroase: ciocolata rasa, fistic, alune de padure, etc.

Reteta cannoli sicilieni

Desertul se realizeaza din aluat de foietaj modelat sub forma de rulou prajit, incat sa devina crocant. Ruloul este umplut cu crema de ricotta alaturi de fistic, migdale sau fulgi de ciocolata.

Coaja de cannoli

Ingrediente pentru pregatirea rulourilor ( coji ):

  • 300 gr faina
  • 50 gr zahar pudra
  • 2 gr bicarbonat de sodiu
  • 1 ou
  • Sucul de la o lamaie
  • 4 linguri de vin alb
  • 60 gr unt la temperatura camerei
  • Ulei pentru prajit
  • Tuburi pentru cannoli (tuburi metalice sau din alt material rezistent, pe care se ruleaza aluatul pentru a forma rulourile crocante)

Se amesteca intr-un bol faina, zaharul, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Se pune peste compozitie sucul de lamaie, vinul si galbenusul de ou (pastreaza albusul, vom avea nevoie de el mai tarziu). Adaugam apoi untul topit si amestecam pana ce aluatul este omogen. Punem amestecul pe blatul de lucru si mai framantam cateva minute, apoi il lasam sa se odihneasca 20 de minute.

Se imparte aluatul in 3-4 bucati si intindem fiecare parte cat de subtire putem. Taiem apoi aluatul cu o forma rotunda de aproximativ 10 cm. Rulam fiecare fasie de aluat pe tuburile de cannoli si o ungem la imbinare cu putin albus, pentru a se lipi. Prajim rulourile in uleiul incins la 180 grade timp de aproximativ un minut, pana devin aurii si crocante. Le scoatem de pe tuburile de cannoli dupa ce se racesc.

Crema de Mr. Cannoli®

Ingrediente pentru umplutura:

  • 150 gr zahar pudra
  • 400 gr branza ricotta
  • 150 gr branza mascarpone
  • 1 ml aroma Sentia
  • 75 gr fistic / nuci / fulgi de ciocolata

ATENTIE!! - Aceasta reteta nu reprezinta reteta secreta a Cremei Mr. Cannoli®

Amestecam zaharul pudra cu cele doua tipuri de branza. Dupa acest pas adaugam aroma Sentia si 25 gr de fistic, fulgi de ciocolata sau de migdale.

Umplem rulourile cu crema, le pudram cu zahar si decoram fiecare capat cu migdalele sau ciocolata ramase, apoi ne bucuram de faimosul desert italian!

 

sursa

0 comments

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published